ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ DE FOTBAL ALBA - Membru afiliat FRF

Regulamente Juniori U 14 - ediția 2023-2024
Juniori U 14 - ediția 2023-2024 Imprimare Email

Regulamentul general la juniori poate fi văzut AICI.

Regulamentul FRF la Liga Elitelor U 14: AICI.

Juniori U-14 competiție rezervată juniorilor născuţi în anul 2010 şi mai tineri și fete născute în anul 2008 sau mai tinere.

Arbitrul va trimite SMS cu rezultatul jocului, imediat după final.

Participă echipe.

Din totalul de 14 etape, se dispută în această toamnă 10 etape, iar în primăvară celelalte 4. După disputarea celor 14 etape, în funcție de clasamentul final, primele 4 echipe se califică în Elite, iar celelalte 4 în Clasic, unde fiecare mai dispută încă 6 etape (tur-retur). În Elite și Clasic se intră cu zero puncte.

 2 reprize de 35 minute, cu o pauză de maxim 15 minute.

* Baremul de arbitraj la juniori U 14: 280 lei, din care 150 lei subvenționați și 130 lei echipa.

** Fiecare echipă va avea un antrenor pe bancă cu minim licența C - UEFA.

Pe toată durata jocului se pot efectua cel mult 7 înlocuiri de jucători (de fiecare echipă), în câte opriri doresc. Maxim 9 jucători înlocuitori. Maxim 3 jucători înlocuitori / echipă pot efectua încălzirea în același timp.

PROCEDURA ELIMINĂRII TEMPORARE:

• Un jucător, care comite o abatere sancționabilă cu eliminare temporară (vezi paragraful anterior), va fi ELIMINAT TEMPORAR, PENTRU O PERIOADA DE 5 MINUTE, arbitrul ridicând ambele mâini în fața jucătorului. NU VA FI ARĂTAT NICIUN CARTONAȘ.

• Crainicul stadionului (dacă există) va anunța că jucătorul în cauză va fi eliminat temporar.

• Arbitrul va îndeplini funcția de cronometror

• Cronometrarea timpului de 5 minute începe după ce jucătorul în cauză părăsește terenul de joc și jocul este reluat.

• Din acel moment, jucătorul eliminat temporar poate reveni pe banca de rezerve sau poate merge în zona rezervată încălzirii jucătorilor. Acesta trebuie să poarte o vestă de culoare diferită față de echipamentul jucătorilor din teren și a vestelor purtate de jucătorii de rezervă.

• În cazul în care jucătorul în cauză este portar, acesta trebuie să fie înlocuit și se va respecta procedura ca și în cazul unui jucător.

• În timpul celor 5 minute, jucătorul eliminat temporar nu poate fi înlocuit (cu excepția portarului)

• Un jucător care primește 2 eliminări temporare în decursul aceluiași joc, nu va mai putea să participe la jocul respectiv, însă va putea fi inlocuit de un jucător de rezervă, doar după expirarea celor 5 minute.

• Un jucător care are un cartonaș galben și primește o eliminare temporară NU VA FI ELIMINAT.

• Un jucător care a primit o eliminare temporară și apoi primește un cartonaș galben, NU VA FI ELIMINAT.

În situația în care o echipă rămâne în 8 jucători, iar unul dintre aceștia este eliminat temporar, jocul nu mai poate continua. În acest caz arbitrul este obligat să oprească jocul, echipa respectivă urmând să fie sancţionată cu pierderea jocului.

Arbitrul jocului va menționa eliminarea temporară în raport la observații suplimentare (Număr/funcție, numele, motivul și minutul), eliminarea temporară fiind luată în evidența AJF Alba la cartonașe galbene, acesta fiind suspendat câte o etapă la fiecare 4/7/9/10 cartonașe galbene sau eliminare temporară).

Criterii de departajare în campionatul regular:

În situația în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine a următoarelor criterii:
- numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe

- golaverajul mai bun în jocurile directe

- numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe

- golaverajul general mai bun în campionat

- numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile din campionat

- Dacă și după aplicarea acestor criterii egalitatea persistă, se va lua în calcul clasamentul fair play, astfel: se acordă câte 1 punct pentru fiecare cartonaș galben primit, 3 puncte pentru un cartonaș roșu primit din două CG și 4 puncte pentru un cartonaș roșu primit direct. Echipa cu cele mai puține puncte va fi desemnată câștigătoare.

Criterii de departajare în campionatul Elite/Clasic:

În situația în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine a următoarelor criterii:

- numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe din campionatul Elite/Clasic

- golaverajul mai bun în jocurile directe din campionatul Elite/Clasic

- numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe din campionatul Elite/Clasic

- golaverajul general mai bun în campionatul de Elite/Clasic

- numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile din campionatul de Elite/Clasic

- echipa mai bine clasată în campionatul regular

- Dacă și după aplicarea acestor criterii egalitatea persistă, se va lua în calcul clasamentul fair play, astfel: se acordă câte 1 punct pentru fiecare cartonaș galben primit, 3 puncte pentru un cartonaș roșu primit din două CG și 4 puncte pentru un cartonaș roșu primit direct. Echipa cu cele mai puține puncte din toate jocurile (regular+elite/clasic) va fi desemnată câștigătoare.

În toate competițiile la nivel județean, echipa gazdă va schimba echipamentul de joc, în cazul în care arbitrul decide că acest lucru este necesar.

Porți 5/2 care vor fi poziționate pe linia suprafeței de pedeapsă, paralelă cu linia porții (pe linia careului de "16 metri").
Pentru linia de poartă se va trasa din colturile careului mic cu linie punctată sau copete la nivelul solului.

Identificarea jucătorilor juniori în competițiile rezervate acestora se face pe baza carnetului de legitimare și a copiei după certificatul de naștere/pașaport.

ACS Școala de Fotbal Valea Frumoasei, având două echipe (Alba Iulia și Săsciori), competitia fiind cu clasament, la fiecare joc, echipa va prezenta la fiecare joc arbitrilor, tabelul înregistrat la AJF Alba cu cei 11 jucatori cu drept de joc doar la echipa din Săsciori și cei 11 jucători cu drept de joc doar la echipa din Alba Iulia.
Tabelul inregistrat la AJF Alba, se va anexa raportului la fiecare joc, tabel care poate fi verificat si de echipa adversa inaintea jocului. Fara tabel nu se disputa jocul, conform ROAF.

REGULILE JOCULUI ŞI DISPOZIŢIILE TEHNICE LA JUNIORI U 14:

Mingile ieșite în afara terenului de joc în lovitură de poartă se vor repune cu piciorul, de către un jucător al echipei în apărare, din orice punct al suprafeței de pedeapsă cu respectarea legilor jocului.

Lovitura de începere - Fiecare echipă se găsește în jumătatea proprie de teren. Oponenții echipei care încep jocul trebuie să se afle în terenul propriu la o distanță de cel puțin 5 metri de minge, până când aceasta este în joc. Un gol poate fi marcat direct din lovitură de începere sau de reluare a jocului, după înscrierea unui gol, ori la reluarea jocului după pauză.

Aruncarea de la margine – cu mâna conform Legilor Jocului, atunci când mingea depășește în întregime linia de margine, pe sol sau în aer.

Offside – Un jucător se află în poziție afară din joc atunci când depășește linia care delimitează jumătatea terenului și este mai aproape de linia porții adverse decât mingea cât și de penultimul adversar.

Lovitura de pedeapsă – se execută dintr-un punct aflat la 9 m de la mijlocul porții și la distanță egală de stâlpii porții.

Lovitura de colț – se execută dintr-un punct marcat printr-un sfert de cerc în fiecare colț al suprafeței de joc.

Lovitura liberă directă și indirectă – se execută din locul unde s-a comis abaterea. Adversarii trebuie să se afle la o distanță de minimum 5 m față de minge.

O echipă nu poate avea pe raportul arbitrului mai mult de 7 jucători transferați temporar de la același club, sub sancțiunea pierderii jocului prin forfait (3-0).

Regulamentul se completează cu regulamentul general la juniori și regulamentele FRF în vigoare.